Stichting Forzsa

Nazorg en Re-integratie bij verslaving 

Voorlichting

Stichting Forzsa geeft voorlichting op scholen voor jongeren. De reacties die wij tot nu toe hebben gekregen zijn uitermate bijzonder. De kinderen luisteren met volle aandacht gedurende de voorlichtingsperiode waarbij Rene zijn verhaal doet. Zelfs de docenten zijn verbaasd.


Hij neemt ieder mee op een korte informatieve reis door het drugs-universum.  Rene is 17 jaar verslaafd geweest aan cocaïne en drank. Op een gegeven moment rookte hij crack/cocaïne en is mede daardoor op het criminele pad terecht gekomen. Om zijn gebruik te bekostigen moest hij stelen uit winkels en heeft hij drugs gesmokkeld uit het buitenland.  Hij heeft een jaar in een afkickkliniek gezeten en heeft nu zijn leven weer sinds twaalf jaar op de rails. Het is duidelijk dat de boodschap op een effectieve manier bij deze jongeren aankomt. 

Het ontstaan van verslaving wordt voornamelijk bepaald door genetische factoren in interactie met omgevingsfactoren (psychologische problemen en sociale omstandigheden). Middelengebruik op jonge leeftijd vergroot het risico op verslaving en is schadelijk voor de ontwikkeling van de hersenen.

Het kan leiden tot verminderd denkvermogen, concentratiestoornissen en tot sociale schade als schooluitval en werkeloosheid. Bij kwetsbare jongeren maakt overmatig middelengebruik vaak deel uit van bredere problematiek zoals psychosociale en gedragsstoornissen en frequent schoolverzuim. 

Juist voor jongeren met verslaafde ouders is het belangrijk te weten dat bij drankmisbruik of middelen misbruik de kans vele malen groter is verslaafd te raken.

Voorlichting geven over drugs en alcohol en koken zijn nu zijn 2 grootste passies.  In zijn voorlichtingsbijeenkomsten begint hij van “Coke naar Koken”. Verslaving

.